Hvor mye lys trenger planten ?
Det finnes mange begreper for å beskrive lysintensiteten til en lyskilde, for eksempel Lumen og Lux. Men dette er begreper som beskriver lys det menneskelige øyet kan oppfatte.
For planter er det mer hensiktmessig å benytte begrepet PAR, Photosyntetic Active Radiaton, eller fotosyntetisk aktiv stråling på norsk. PAR er den delen av de elektromagnetiske spekteret som planter og andre fotosyntetiserende organismer kan nyttigjøre seg i fotosyntesen. PAR måles med en kvantemåler og oppgis i verdien umol fotoner pr sekund pr m2.

Det er forsket mye på hvor mye lys en plante trenger i henholdsvis vekst og blomstringsfasen. Vi bruker begrepet mol fotoner pr m2. 1 mol fotoner er det samme som en million mikromol, forkortes umol. En plante trenger fra 30-40mol pr dag.
I vekstfasen er det optimalt med ca 30 mol pr dag. I blomstringsfasen er opp mot 40 mol pr dag optimalt. Det gir liten gevinst i å øke lysintensiteten utover dette sett opp mot det økte energibehovet, og for høye verdier kan føre til at planten produserer mindre.
Når vi måler hvor mange umol en vekstlys avgir, angis dette pr sekund. Avstanden mellom vekstlampen og måleinstrumentet har også avgjørende betydning. Dersom du ser på vekstlysene vi leverer, ser du at vi oppgir mengden umol/s i forhold til en angitt høyde.
Har vi et vekstlys som leverer 800 umol/s/m2 i sekundet når det henger 30 cm over plantene, vil det reduseres til 500 umol/s om vi øker det til 50 cm over plantene. Man dekker et større areale med lys jo høyere lampen henger, men intensiteten reduseres. Vi anbefaler at du aldri henger vekstlys nærmere enn ca 30 cm fra toppen av en plante. Mellom 30 og 50 cm er optimalt, litt avhengig av størrelsen på vekstlyset.
For å regne ut hvor høy intensitet vi trenger av lys i henholdsvis vekstfasen og blomstringsfasen, må vi ta hensyn til hvor mange timer vi planlegger å ha på lyset. Dersom vi har 18 timers syklus i vekstfasen, og 12 timers lyssyklus i blomstringsfasen, regner vi ut behovet slik:
30 millioner umol / 18 timer lys / 60 minutter /60 sekunder = 463 umol/s
40 millioner umol / 12 timer lys / 60 minutter / 60 sekunder = 926 umol/s
For å nå målet om 30 mol pr døgn i vekstfasen, og 18 timer belysning pr dag, må vi ha et vekstlys som leverer ca 463 umol/s ved en bestemt høyde over plantene.
For å nå målet om 40 mol pr døgn i blomstringsfasen og 12 timers belysning pr dag, må vi ha et vekstlys som leverer ca 925 umol/s
Forsking på dette viser som nevnt at nytten av høyere verdier gir veldig liten øking i vekst og blomstring. Den optimale mengden lys en plante trenger under blomstring ligger på ca 800 umol/s. Et unntak er om man tilsetter CO2 i dyrkerommet. For vanlig innendørs dyrking er det vanskelig å oppnå høye nok konsentrasjoner av CO2 til at det nytter, på grunn av kontinuerlig ventilasjon på dyrkestedet. I tillegg kan så høy CO2 konsentrasjon man trenger for at det skal ha noen nytte, være farlig(dødelig) for mennesker. Selv med CO2 vil man ikke få noen ekstra effekt av å øke lysmengen over 1500 umol/s, herifra vil faktisk effekten være negativ.
Vi må altså øke lysintensiteten på lampen når vi går fra vekstfasen til blomstringsfasen. Det er flere måter å gjøre dette på:
- Ha flere lamper spredd jevnt utover, bruke ca halvparten av dem i vekstfasen og alle i blomstringsfasen
- Mange lamper har en veg/blomst bryter, hvor det legges til ekstra rødt lys. Dette øker dog ikke intensiteten nok til å nå målet vårt. Da må vi evt vurdere å bruke en lampe som er kraftig nok til blomstring, og regne ut hvor mange timer den må lyse i vekstfasen for å nå målet om 30 mol pr døgn.
- Lampen kan dimmes. Dimmerne kan dog være unøyaktige og det kan være vanskelig å finne korrekt innstilling.